Pagina principala

English

ISO 22000

Pe parcursul ultimelor decenii, fluxul de scandaluri alimentare a atras atenția, ceea ce a făcut ca igiena și siguranța produselor alimentare să devină obiectul principal al intereselor consumatorilor din întreaga lume. În ceea ce privește faptul că aceste amenințări nu au frontiere, presiunea publică pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor europene a crescut odată cu obiectivul principal de a crește siguranța alimentelor. UE a reacționat prin elaborarea unei serii de reglementări legale în domeniul siguranței alimentelor. În scurt timp, aceste reglementări au trebuit să fie puse în aplicare de către producători la sistemele de management ale acestora. Acest lucru a cauzat presiune asupra producătorilor, procesatorilor și distribuitorilor alimentari pentru a dovedi, în cadrul luptei concurențiale, în mod expres, transparent și credibil capacitatea acestora de a îndeplini cerințele legale în practică și în domeniul securității și igienei în tot lanțul trofic.

 

Instrumentul de gestionare de bază pentru îndeplinirea cerințelor menționate mai sus și obținerea încrederii clientului este implementarea sistemului de management al siguranței alimentelor (SMSA) conform standardului internațional ISO 22000.

 

Acest standard internațional specifică cerințele pentru sistemul de management al siguranței produselor alimentare, care leagă elementele-cheie generale stabilite ale asigurarii siguranței produselor alimentare, deoarece integrează normele sistemului de analiză a riscurilor și punctelor critice de control (HACCP), precum și măsurile de aplicare a acesteia, elaborate de Comitetul Codex Alimentarius, cu sistemul de programe de prevenire a cerințelor (PRP).

 

Acest standard internațional, în principal, face dispoziții pentru standardul ISO 9001, dispoziții cu scopul de a crește compatibilitatea dintre aceste două standarde și permite implementarea  simplă în astfel de organizații din industria alimentară, acolo unde sistemul de management al calității conform ISO 9001 a fost deja stabilit. Standardul ISO 22000 poate fi aplicat cu succes și  individual, independent de alte standarde și dimensiunea sau funcționarea sistemelor de management ale organizației.

 

Implementarea și certificarea sistemului de management al siguranței alimentelor în conformitate cu standardul ISO 22000 aduce avantaje organizației în multe domenii:

 

Avantajele interne pentru organizație:

  • Îmbunătățirea igienei și disciplinei tehnologice
  • Îmbunătățirea managementului și comunicarea personalului
  • Revizuirea sarcinilor și specificare explicită a responsabilităților individuale ale angajaților, îmbunătățirea disciplinei de muncă
  • Mai mult control eficient al proceselor, angajaților, furnizorilor, materiilor prime și produselor finite
  • Scăderea numărului de defecte, îmbunătățirea indicilor calitativi
  • Rezolvarea problemelor operative, posibilitatea permanentă de îmbunătățire
  • Compatibilitatea cu sistemul de management al calității în conformitate cu standardul ISO 9001 și alte sisteme de management - posibilitatea de generare a sistemului de management integrat.

 

Avantajele externe pentru organizație:

 

  • Reluarea încrederii consumatorilor cu privire la siguranța alimentelor
  • Îmbunătățirea imaginii companiei în ochii consumatorilor și organelor de inspecție
  • Îmbunătățire a protecției juridice a organizației
  • Scăderea presiunii din partea organelor de inspecție urmată de creșterea calitativă și de siguranță a standardului
  • Implementarea si transportul de produse noi pe piață se realizeaza mai ușor
  • Construirea mai ușor și eficient a campaniilor de marketing, dar și menținerea poziției pe piață a organizației într-un anume sector.

 

Standardul ISO 22000 prevede un manual pentru implementarea și menținerea sistemului de lucru al siguranței alimentare. O organizație certificată este calificată să utilizeze o marcă de certificare pentru domeniile certificate. Rules for usage of the QSCERT certification mark

 

EXAMPLE: Certificate ISO 22000                           Certification mark ISO 22000

     EXEMPLE: Certificat ISO 22000                              Marcă certificat ISO 22000

 

 

Dacă sunteți interesați în certificare, vă rugăm apăsați aici.

Standard revizuit al sistemului de management al siguranței alimentelor ISO 22000

 

Standardul internațional ISO 22000: 2018 care înlocuiește standardul ISO 22000: 2005 a fost emis pentru sistemul de management al siguranței alimentelor în iunie 2018. Perioada de tranziție de 3 ani se încheie in data de 29.06.2021. După această dată, toate certificatele emise conform ISO 22000: 2005 devin invalide.

 

Organizațiile certificate ar trebui să isi actualizeze sistemul lor de management al siguranței alimentare în conformitate cu cerințele ISO 22000: 2018.

 

Noul standard aduce mai multe modificări, de exemplu:

- înțelegerea nevoilor și așteptărilor părților interesate
- concentrare sporită asupra responsabilității conducerii și managementului superior
- controlul riscurilor și oportunităților
- schimbări în planificare și control operațional
- modificări în controlul pregătirii de urgență
- schimbări în controlul pericolelor
- modificări în planurile de verificare și control al pericolelor PRP
- cerințe extinse pentru monitorizare, măsurare, analiză și evaluare
- cerințe extinse pentru controlul neconformităților și acțiunilor corective