Pagina principala

English

Sistem de management anti-mită ISO 37001

Un sistem de management anti-mita este proiectat pentru a impune o cultură anti-mita într-o organizație și pentru a implementa controalele adecvate, ceea ce va crește șansa de a detecta mita și de a reduce incidența acesteia.

Sistemul poate fi independent sau integrat într-un sistem de management general. Acoperă mita în sectorul public, privat și non-profit, incluzând mita dată de sau către o organizație și personalul său, și mite plătite sau primite prin terți. Corupția se poate întampla oriunde, poate avea orice valoare și poate implica avantaje și beneficii financiare sau non-financiare.

Sistemul de management anti-mită, care se bazeaza pe o serie de masuri și de mijloace de control, inclusiv pe linii directoare de susținere, specifică cerințe privind urmatoarele aspecte:

 

  • Adoptarea unei politici și a unor proceduri de combatere a mitei;
  • Demonstrarea de către management a leadeship-ului și a angajamentului său;
  • Formarea în spiritul combaterii mitei;
  • Desemnarea unei persoane care să supervizeze conformitatea cu această politică;
  • Evaluarea riscurilor de luare/dare de mită referitoare la unele proiecte sau unii parteneri comerciali;
  • Implementarea de mijloace de control financiare, comerciale sau contractuale, precum și în domeniul achizitiilor;
  • Inițierea de proceduri de raportare, monitorizare, anchetare, precum și de audituri;
  • Acțiuni corective și îmbunătațire continuă.

 

Avantajele certificarii sistemului de management anti-mită

 

ISO 37001 este proiectat pentru a ajuta organizația dumneavoastră să implementeze un sistem de management anti-mită sau să întarească măsurile de siguranță pe care deja le aveți. Acesta necesită implementarea unor serii de măsuri cum ar fi adoptarea unei politici anti-mită, numirea unei persoane care să urmarească conformarea cu respectiva politică, verificarea și instruirea angajaților, efectuarea unor evaluari de risc pentru proiecte și asociați de afaceri, implementarea măsurilor de siguranță financiare și comerciale, precum și instituirea procedurilor de raportare și investigare.
 

Implementarea unui sistem de management anti-mită necesită leadership și intervenție din partea managementului de vârf, iar politica și programul trebuie să fie comunicate întregului personal și părților externe cum ar fi contractori, furnizori și parteneri de fuziuni de societăți. În acest mod, ajută la reducerea riscului de apariție a mitei și pot demonstra managementului, angajaților, proprietarilor, fondatorilor, clienților și altor asociați de afaceri ai dumneavoastră ca ați pus in aplicare măsuri de siguranță anti-mită și o bună practică recunoscută la nivel internațional. De asemenea, în situația unei investigații de urmarire penală, vă poate furniza dovezi că ați întreprins pașii necesari pentru a preveni mita.